Online playlist

doggfather's

doggfather's

2019 TOP 10 lemeze

2019. december 23. - doggfather

6a0147e41f3c0a970b01a5119cb548970c.jpg

Túl vagyunk a legjobb bulikon, illetve a legjobb videókon, most jöhetnek a lemezek.

2019-re én is elengedtem az LP/EP különbséget, amit az előadók már évekkel ezelőtt megtettek. Hiszen minden gond nélkül hívnak albumnak 20-30 perces anyagokat, míg mások ezeket EP-ként hirdetik, szóval a listámon egy feltétel van csak. Idei kiadvány kell, hogy legyen. Azok közül pedig meghallgattam 163-at is, nem számítva a soundcloud rapperek, csak ott megjelent cuccait, amiből szintén volt 1-2.

A tavalyi évhez képest változás nálam, hogy megjelent nem egy nagyon jó live lemez, ezért azokat egy külön listára tettem, hiszen azok ideiek is, meg nem is.

Top Live albums:

  1. EPMD – Live Business (nagyon gyenge lett a maszterelése az hátránya volt)
  2. 8Ball & MJG - "Classic Pimpin' (Live)"
  3. Naughty Professor – Live With Chali 2na
  4. Ali Shaheed Muhammad & Adrian Younge - The Midnight Hour Live At Linear Labs

 

A végső tízes lista előtt vessünk egy pillantást az elmúlt évek listáira. 201820172016201520142013

Illetve meg kell, említsem azokat akik nagyon jók voltak, de a 10-be nem férhettek bele: Papoose – Underrated, TRDMRK – TRDMRK, Truth – The Fight for Survival, YelaWolf - Trunk Muzik 3, Vinnie Paz X Tragedy Khadafi - Camouflage Regime, West Costa Nuestra Vol.2, Salaam Remi & Joell Ortiz – BoxTalk, Salaam Remi & Terrace Martin – Northside Of Linden Westside Of Slauson EP, Westside Gunn - Flygod Is An Awesome God, Legends Recordings Group Presents: The Foundation, Skyzoo and Pete Rock – Retropolitan, Ruste Juxx & ILL - 12 Rounds in the Clip, Yelawolf Ghetto Cowboy, Thees Handz(The Grouch & Murs)- Thees Handz, Styles P – Presence, Techniec & L's blacklist 2.

Van két olyan lemez, ami sehova se került bele, ezek pedig Joell Ortiz Monday, és Slaine One day albuma.

Mind a kettő igazi felnőtt nagybetűs RAP. Mind a kettő nagyon komolyan mentális problémákat illetve függőséget, személyes szarokat dolgoz fel, amik előtt le a kalappal, minden elismerésem nekik, de nem tudtam egyszerűen hova tenni. Átéreztem, mert a munkám olyan, hogy dolgoztam mind kétféle esettel, kísértem drogost is az útján, meg mentális beteget, sérültet is, de élvezni nem tudom. Szórakoztatni se tud, pont a komolysága miatt. Ámde olyan „jól” sikerült munkák, hogy meg kellett említsem őket külön, mert dolgoznak bennem, de rendesen.

Ezek után most már tényleg jöjjön az a bizonyos 10 lemez…

A Top 10 legjobb lemez idénről:

  1. Weazel Loc: Gangsta Guaranteed

A lista utolsó két helye kis csalás igazából. Mind a kettő idén jelent meg, vagyis friss, de mind a kettő simán kijöhetett volna a kilencvenes években (a kedvenc, a legjobb időszakból, már ami a hip hopot illeti) is. Semmi újdonság se zeneileg, se szövegileg. Ez a lemez megbízható street gangsta rap annak minden előnyével, hátrányával. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Egy videó róla.

  1. XL Middleton: 2 Minutes Till Midnight

A másik „csalás” a listán, szintén a kilencvenes évekből maradt itt. Annak is nyugati partjáról, laza partys G-Funk ahogy azt Warren G megálmodta. A dinoszaurusz, hip hop szakbarbár szívem majd megszakad, hogy ilyenek még készülnek idén is, de el kell, hogy ismerjem a nosztalgia faktor nagyon erős ezek hallgatása közben.

  1. Hus Kingpin: Slime Wave

Ez a darab viszont annyira mai, hogy félelmetes. Nem friss az előadó, megjelent már saját és csapat cucca is, nem is egy, mégis amennyire csak lehet az infomous mobb hangzást 2019-be frenetikusan átrepítette. Már azzal is, hogy a lemezt mixtape-pel, másik EP-vel hozta fel, a hype-ot keverte rendesen előre, de a végeredmény is külön erős lett.

  1. DJ Muggs & Eto: Hells Roof

Mind a ketten rendkívül aktívak voltak idén. Muggs is kiadott különböző MC-kkel 4-5 lemezt, ahogy Eto is legalább 3 albumot, mindkettejüknek ez volt az első idei, és az első közös cuccuk, és a legjobb is lett. Eto beteg szövegei, flow-ja tökéletesen passzol Muggs szokásosan magas színvonalú beat-jeire. Erről is egy videó.

  1. DJ Shadow: Our Pathetic Age

Kétlemezes cucc, aminek inkább az első lemeze ami nagyon eltalált engem, ami sima „bulit from scratch” cucc volt minden közreműdödő, illetve szöveg nélkül. full instrumentális dj zene, de a legmagasabb színvonalon. A második is erős, sőt erősebb, mint mások komplett diszkográfiája, nagyon komoly közreműködőkkel, mégis elmarad valamivel az első mögött. Friss videó róla.

  1. Blu And Oh No: A Long Red Hot Los Angeles Summer 

Alternatív rapper, alternatív producerrel csinált egy olyan LA albumot, amit bármelyik mainstream előadó megirigyelhetne, és ami sokkal nyugatibb, los angelesibb, mint más mellét verő nagyon patrióta előadóé. Bár már tavasszal kijött, mégis igazi nyári hangulatú party zenék, és kellemes rappek.

  1. Dam-Funk: STFU 2

A kilencedik hellyel szemben ez mai, modern tiszta funk zene. Instrumentál album, nincs rajta szinte semmi szöveg, rap majdnem még kevesebb, mégis odaver rendesen az egész. És kiderült idén számomra is, hogy élőben se akármilyen dj, mikor Pesten láttam nyáron.

  1. Freddie Gibbs & Madlib: Bandana

Sok helyen az év lemeze, konkrétan toltak egy év lemeze turnét is az év közepén valahogy, én is nagyon csíptem, tényleg érzi egymást a producer, és az mc. Méltó folytatása, sőt jobb, mint a pinata volt. Egy frenetikus koncertjük.

  1. Big Tone & House Shoes: Big Shoes

Detroit stand up! A nagy öregek megmutatják 2019-ben is, hogy mitől döglik a légy! A beat-ek, a flow odaver rendesen, szép tisztelgés a város előtt, és nagyon érződik a kémia a két művész között.

  1. Damani & Ill Camille: Harriett

Ez lett a nagybetűs HIP HOP lemez idén. Zeneileg, szövegileg, illetve a két MC egymásra találása is TÖKÉLETES. Annyira jól szól, hogy arra szavaim sincsenek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dogg-n-roll.blog.hu/api/trackback/id/tr5615363170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása