Online playlist

doggfather's

doggfather's

2017 TOP 10 Lemeze

2017. december 21. - doggfather

top-ten-fleet-tracking-companies.jpg

Ismét vége egy évnek, ismét itt a listák ideje. Én is évek óta (2016, 2015, 2014, 2013) „közzéteszem”, hogy mi volt a kedvencem az adott évből, szóval most ez jön.

Tavaly volt nagy csalódás lemezek is, idén vagy nem voltam elég figyelmes, és nem jegyeztem meg őket, vagy szerencsés voltam, és nem találkoztam szörnyű, illetve gyenge lemezekkel. Legutóbb volt legjobb EP-k lista, elég sok jelent meg, idén ilyen nem lesz, annyi nem volt, hogy érdemes legyen listázni őket. A mixtape-ek közül volt olyan, ami kiemelkedő volt, meg kell említeni Royce Da 5'9": bar exam 4-ik részét, illetve Everlast warporn industries ingyenes cuccát, amiről pár számot be is mutatott, mikor Fehérváron járt. Illetve ott volt még Too $hort állítólagosan album bemelegítő cucca a Hella Disrespectful Bay Area Mixtape, ami jól sikerült, csak éppen a mai napig nem követte az ígért album.

A lista minden évben 10-es lista, de szerencsére tíznél több jó lemez jelent meg idén is, szóval álljanak itt, akik nem kerültek fel a listára, de épp csak lemaradtak. Ez nem sorrend, azért nincs szám, csak ahogy eszembe jutottak.

MC Eiht: Which Way Iz West (lassan 10 éve várt visszatérő lemeze Dj Premier segítségével jól sikerült).

Vince Staples: big fish theory (rövid, nincs 40 perces, de velős anyag jó zenék vannak a jó rappek alatt).

Jay-Z: 4:44 (koncept lemez a nagy öregtől, No ID zenékre, talán a legjobb cucca, de mindekképpen top 5-ös amit valaha kiadott).

Powerflo (Sen Dog és haverjai all star rap-metal bandája, akik a Judgement Night örökségét kiválóan viszik tovább).

Rock: Rockness A.P. (After Price) (az első hivatalos szólója a Helta Skeltah duó tagjának, és hiába jött későn, akkor is jól sikerült).

NERD: No_One Ever Really Dies (az utolsó semmilyen lemezük után, aminek beszédes nothing volt a címe egyébként, 7 évvel egy erős albumot adtak ki szerencsére)

Yelawolf: trial by fire (érezhetően elmarad az utolsó lova story lemeztől, igazából az a baj, hogy nem nagyon van sláger rajta egy se, de egyébként nagyon egyben van az anyag).

És akkor most a 10-es listám, az idén legjobban tetsző, legtöbbet pörgött lemeze:

  1. Yukmouth: based on a vill story part 1.

Végre Yuk ismét nem ordibál. Bár vannak, akiknek az jól megy, jól áll (Onyx, DMX, MOP, Mystikal stb.) Yuk sose tartozott ezek közé mégis évekig erőltette, hogy az albumain nem rappelt, hanem kiabált. Egyértelműen a legjobb idei lemez a bay area színteréről, fel kellett, hogy kerüljön a listára. Egy videó róla.

  1. Meyhem Lauren & DJ Muggs: gems from the equinox

Muggs ismét megcsinálta. A VS sorozatához (még ha a címe nem is vs, de a koncepció ugyan az) választott egy szövegelőt, és kihozta belőle az állatot a sajátos, brutális alapjaival. Meyhemet eddig nem ismertem, de utána fogok nézni ezután, illetve a korábbi anyagait is meg fogom hallgatni. Nagyon durva, és sokatmondó, hogy Muggs mennyire eltalálja keleti parti MC-k szövegéhez a zenéket (nézz utána, vs GZA, vs Ill Bill lemezeinek). Kedvcsináló.

  1. Sean Price: imperius rex

Ezt írtam róla mikor először hallgattam é s a mai napig tartom: hát ez baszott jó, simán a legjobb poszthumusz album ever. Mondjuk, alapból nem szeretem az ilyen halál után megjelent cuccokat (ez lehet változni fog, ha egy olyan előadó megy el akit magam is nagyon csípek), de ez bitang erős anyag lett. Jók a zenék, a szövegek, a közreműködők, nincs még Sean P lemezem, de ezt tuti meg fogom venni egyszer. Videóklip erre.

  1. Bootsy Collins: world wide funk

Yeah Baby, a funk atyaúristene Bootsy is kijött egy új anyaggal idén, és most se csalódtunk benne. Tökéletes lazulós, táncolós party zene, fele ismeretlen, fele közismert közreműködőkkel. Hallgasd csak.

  1. CyHi The Prynce: no dope on sundays

Kanye West felfedezettjének régóta várt bemutatkozó lemeze, ami sokkal jobb lett, mint azt a legmerészebb álmainkban is gondolhattuk volna, vártuk volna. Ötletes szövegek, a zenék a szokott Good music szintűek.

  1. No Malice: let the dead bury the dead

Nem szabad elfelejteni, hogy a The Clipse nem csak Pusha T. Hogy véletlenül se higgyük a testvére, No Malice (régebben csupán Malice)elmarad mögötte szövegelés terén, idén kiadott egy olyan berántós, a fal adja a másikat a szövegtől albumot, hogy arra egyszerűen nincsenek szavak. Egy klip.

  1. Terrace Martin Presents The Pollyseeds: sounds of Crenshaw vol. 1

Ez tiszta jazz. Nem több, nem kevesebb. Terrace Martin felkarolt egy bandát, és az eredmény elragadó. Minden hallgatás után más érzést vált ki, megunni pedig nem lehet. Videó, kedvcsinálónak.

  1. DJ Quik & Problem: rosecrans LP

A tavalyi EP felturbózott változata nem csak hosszabb, de minőségéből se vesztett a számok növelésével. Quik továbbra is bitang egy producer, Problem pedig igen tehetséges MC. Külön öröm volt számomra a közreműködők között Mc Eiht nevét olvasni, neki ugye legendás volt a beef-je Quik-kel. Nézd csak!

  1. Body Count: bloodlust

Nem volt ilyen fontos lemez Kendrick Lamar To pimp a Butterfly óta, ami a feketék (és úgy általában az emberek) jogaiért állt volna ki, mindezt fogyasztható, sőt élvezhető köntösben. Ice-T hatvan évesen is odaver bárkinek a mikrofon mögül, továbbra is érezni, hogy szereti és érti a metált, és ezúttal nagyon jó anyagot hoztak össze a csapattal szerencsére, az utolsó manslaughter elég gyenge album után. Jövőre jönnek hozzánk turné keretében, jegyem már megvan, nagyon várom!

  1. Kendrick Lamar: damn és Kendrick Lamar: damn (collectors edition)

Kendrick idei lemeze nagyon jól sikerült, bár erősen a GKMC után megy, sajnos a TPAB féle társadalmi felelősséget nem meri vállalni, inkább biztonsági játékosként a debütáló lemez receptjét követi, mégis nagyon velős anyag, mind zeneileg, mind pedig szövegileg, a minimális közreműködő (ez is a GKMC-ből jött), és nagyon kifejező videó(k).

Egészen 2 héttel ezelőttig úgy gondoltam, hogy megosztott 1-2 hely lesz, de Kendrick olyat húzott, ami előrébb hozta egy leheletnyivel, ez pedig a lemez gyűjtői verziója. Hogy mi volt a nagy húzás? Fogta az eredeti anyagot, és fordított sorrendben kiadta újra, minden extra nélkül. (hogy az ötlet volt e előbb, vagy a rengeteg, erre is utaló, rajongói teória az kérdés marad örökre) ÉS JÓ! A lemez így is működik, sőt! Hatalmas ötlet, ide vele, de azonnal. Cd vásárlókét viszont lehúzás szaga van nem is kicsit. Faszé nem lehetett egyben 2cds verzióban kiadni?

 

Na ez volt az én idei top 10-es listám, remélem 2018 legalább ilyen jó év lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://dogg-n-roll.blog.hu/api/trackback/id/tr9013516425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása